Tuesday, October 6, 2009

lobam~

i do love adventures n outdoor activities.. tapi almasalahnya,, ni lah panorama indah yang bakal menghantui kulit mulus milla ni...

ni hasil yg dpt after beronggeng di gua tempurung tempoh hari (klik sini)



:: LEBAM ::

Lebam merupakan tanda kebiru-biruan yang ketara di bawah permukaan kulit. Ia sebenarnya merupakan bentuk pendarahan dalaman yang ringan. Biasanya ia disebabkan oleh darah yang terkeluar dari saluran darah kecil akibat dari tumbukan, hentakan atau tekanan yang menyakitkan.

Lebam kadang-kala merupakan petanda awal kepada beberapa masalah kesihatan, walaupun ini bukanlah sesuatu yang sering berlaku. Antara masalah-masalah berkenaan termasuklah gangguan kepada proses pembekuan darah seperti:

•Hemofilia (hmm..milla didiagnose anemia)
•Jangkitan
•Penyakit hati
•Kanser
•Kekurangan vitamin (vitamin C) atau kekurangan zat makanan (gemuk jer, xmgkin kurang heh~)
•Kesan buruk atau kesan sampingan ubat-ubat tertentu (dah stgh tahun stop ambil sbrg ubat)
•Peningkatan tekanan darah seperti saluran darah di kepala dan leher
•Masalah alahan (milla cuma alah nescafe/kopi jer)

Kesan sampingan yang lebih serius mungkin berlaku sekiranya ada:

•Pendarahan dari gusi
•Pendarahan berterusan akibat terluka, terpotong atau berdarah hidung yang tidak berhenti-henti walaupun diberi tekanan selama lebih dari 20 minit di tempat yang tercedera. (part tluka ini betul)
•Terdapatnya banyak benjolan nodus limfa yang lembut di leher, ketiak atau di bahagian kelangkang.
•Sakit dalam perut atau terdapat ketulan keras di dalamnya.
•Lebam di merata-rata badan tanpa terjatuh di mana-mana. (ini juga betul.. T_T)
•Sendi membengkak dan terasa sakit (sensitif)

PENJAGAAN SENDIRI

•Megurangkan kesakitan atau ketidakselesaan boleh melambatkan proses kelebaman
•Tuamkan lebam untuk mengurangkan ketidakselesaan
•Jangan menggerakkan tempat yang lebam. Keadaan ini akan menjadi lebih sukar sekiranya ia berlaku di muka atau di bahagian sendi. Tetapi jika tidak bergerak, ia dapat membantu darah membeku dengan cepat dan menghalang pendarahan seterusnya dari berlaku di bawah kulit.
•Tuam dengan pek ais untuk menghentikan pendarahan dan mengurangkan bengkak. Anda juga boleh menggunakan ketulan ais yang dibungkus dalam tuala. Berikan sedikit tekanan selama 10 minit.
•Angkat atau tingkatkan bahagian yang tercedera melebihi paras jantung untuk mengurangkan bengkak.
•Jika disarankan ubat penghilang kesakitan seperti parasetamol boleh diambil untuk mengurangkan kesakitan yang dialami

adoyaiii.. lebam situ-sana-sini.. even kena cubit2 manja pun badan akan lebam2. apatah lagi kalau kena belasah,, debush3.. serious tak suka memikirkan ini! tapi kena fikirkan juga.. huwawawa~

p/s: berdoa untuk menjadi insan normal yg sihat. aminn~


23 comments:

mij0ohAns said...

uish~that is some nasty bruises to milla.
ish3x..
len kali cik milla kena duk snyap2 je kt rumah la cmni..
xyh nk adventure ape bagai..huhuhu..

HaYa said...

luka darah xnak brenti, itu bolh jd hemophilia..

senangnya milla leh dpt lebam...bhy nih klo duk diam2 pun blh dpt lebam..

adventure, adventure gk tp jgn lpa jaga diri tau..

=)

RoSe_ViOleTE said...

aiyaakkk...
Milla...nape cm siyes je lebam tuh...

take care yea...

Mohd Shukri said...

wooowoooowooo beksa la tuh pmpuan. lebam.. btul ckap milla tuh "cubit manja pon lebam"

nad said...

haiyokk
again ka??
sy rase sy udah trbiasa dgn 'panorama' itu...
i think u need to meet da specialist laa...selalu sgt mcm tuh~


yg konsen,
ur bestie (erkk perasaan lak ;p)

siggplus said...

hoh xkn mcm tu lebam dia?tu mcm kena pukul je..aku xda lebam2 pape pn ms g dlu..heh

farah said...

dasyhatnya lebam..

:(

saypOOL rafhtello said...

macam amah kena dera!!

babymiLosh said...

mij0ohAns::

kalu duk rumah je,, btambah gumuk la cik milla ni.. huuu~

babymiLosh said...

mij0ohAns::

huuuu~ yes dear.. tq =)

babymiLosh said...

RoSe_ViOleTE::

huuuu~ tu biasa je tu.. pnah ada lg siyes.. heee =)

babymiLosh said...

Mohd Shukri::

heeee~ cubit manja pun lebam.. mesti da biasa mencubit ni kan? heeee ;p

babymiLosh said...

nad::

yup dear.. again.. huuuu~~

.::besties::. 4eva'll do.. =)

babymiLosh said...

siggplus::

badan ni terover manja la katakan..heeee ;p

babymiLosh said...

farah::

super duper dahsyatttt :(

babymiLosh said...

saypOOL rafhtello::

repot pak polisi! hehe ;p

eiqa said...

gerun tgk lebam tu.....
tak sanggup nak tgk kamo kesakitan....
jgn lupe tuam....
huhuhu...

Yang jauh dimata, tapi dekat dihati..

ziha said...

husshh..lebam..
takot nyer tgk..
mst skit klu picit..

Fatt Chin Choy said...

mcm kena belasah husband jer
hehe

sha89 said...

isk2...truk gak lebam milla..dh mcm kna blasah ngn laki je hahaha

tu la...tp nk wt cmne dh kna...yg pntg lebam2 berbaloi dgn trip yg best tu :)

babymiLosh said...

ziha::

tawu takpe.. sakit gila kot kalau picit.. huuuu~

babymiLosh said...

Fatt Chin Choy::

haaaa~ dapat husband pon belom tentu lg ah fatt oii.. huuu~

babymiLosh said...

sha89::

yupp dear.. yg penting mmg berbaloi-baloi.. huuuu~