Friday, October 2, 2009

kaler-maler~

awwwchaaakkk!ini blog milla.. huuu.. jgn risau,, bukan salah blog.. milla baru je buang sawang2 kat dlm blog ni.. haaa.. bercahaya sket~ lalalalalala...



sedang asyik berdating dgn pakchek google, milla dapat ini ::

di Thailand,, setiap hari ada warna yang tersendiri.

Isnin itu kuning.
Selasa itu pink.
Rabu itu hijau.
Khamis itu oren.
Jumaat itu biru.
Sabtu itu ungu.
Ahad itu merah.

Tentang sejarahnya, banyak sumber yang tidak jelas dan kurang pasti.. ada yang kata tradisi hindu.. ada yang bilang pengaruh buddha.. ada juga yang cakap, ini adalah tradisi turun-temurun zaman tok-nenek-opah-atok-onyang mereka.

dari pencarian2,, banyak sumber mengatakan antara banyak2 warna,, yg paling hot-mesti-is-a-must untuk ikut adalah Isnin itu kuning dan Jumaat itu biru. the reason is, warna kuning adalah warna raja Thailand, Bhumibol Adulyadej yg lahir pada hari isnin. dan biru pula warna Ratu Sirikit yang lahir pada hari Jumaat..

tak tahulah sejauh mana kesahihannya.. cuba bayangkan kalau kat negara kita malaysia terchenta ni, dipraktikkan benda-alah ni, haaaa.. gua gerenti lu beb,, orang malaysia tak botak sebab tak payah nak fikir kena pakai baju warna apa nak pergi kerja setiap hari.. dan senang je kan nak beli baju.. haha.. takperlu lagi wujud 'fashion-phobia'.. sebab semua orang sama.. haha~

i'm wearing purple today,, so hari ni hari sabtu lah ye? hehehee ;p


p/s:kereta masih dibengkel.. aiyooo.. patah kaki!


24 comments:

Fathiadha said...

kena pakai biru hri ni, baru boleh p Thailand... (jumaat) heehe.. :)

P/S : chomel n berseri2 wajah baru blog milla... semangat raye ke??

tayn said...

nice blog! ;)

♥chentaMAYA™ said...

wahahah~
btoi cakap ko~
xyah susah penin nak pk caler pe!

saypOOL rafhtello said...

putih itu suci..
hitam itu menawan..
putih & hitam itu adalah berkabung.
haha..berkabung sbb kete msuk hospital..haha
makin lawa blog!!

bEEdLE d' bARd said...

alamk..arini patutnya pakai biru..tp paki merah plak..nmpk sgt dh xsabo tunggu hati ahad kan? hehe

farah said...

ouh kena pakai baju ikut warna yang telah ditetapkan la nie..

mij0ohAns said...

puteh blog cik milla ni hari ape pulak? huu~

sha89 said...

wahhh milla dh buat make-over dgn blog!! hehe...cntik la...nmpk clear je..warna pun mmg cool sgt~ sedap mata memandang :)

aku baru tau psl warna2 ni...xsgka setiap hari ade code colour masing2 ek~ bgus gak cmtu...

arque said...

setiap hari nak pakai ungu dengan merah lah.
hari2 weekend.baru seronok. ;P

aien~s corner said...

xleh ke stiap ari color pink??hehe

Ejay said...

siapakah yg bertudung hitam itu?
kem slm eh.. hehee

Eazy Izzuddin said...

wah..
naak ikut la berkale2 neh...
kalau kuning,
drive keta kuning pi klass
its mean?

MONDAY...
=D

babymiLosh said...

Fathiadha::

haaa.. pki baju biru xtd? hehe..
ye.. semangat raya!

babymiLosh said...

tayn::

maceh tayn tayunk~

babymiLosh said...

♥chentaMAYA::

betoi..betoi..betoi..

babymiLosh said...

saypOOL rafhtello::

begitulah naseb malang diriku.. hehe ;p
blog je makin lawa? tuannya? hahahaha ;p

babymiLosh said...

bEEdLE d' bARd::

heee.. selamat hari ahad cik bard =)

babymiLosh said...

farah::

ye.. tepat sekali.. heee~

babymiLosh said...

mij0ohAns::

hari-hari.. hehe ;p

babymiLosh said...

sha89::

owh,,terima kaseh,, terima kaseh.. heeee~

tula,, mila pon br tau juga.. huuu~

babymiLosh said...

arque::

wohooooooo~ bernas2! ;p

babymiLosh said...

aien~s corner::

ye.. pink itu chantek.. tp xmoh la hari2 selasa.. hari2 keje.. mahu hari2 cuti! hehe ;p

babymiLosh said...

Ejay::

huuu~ my besties... nnti akan disampaikan ye inchik ejay.. *jeles ni* hahahaha ;p

babymiLosh said...

Eazy Izzuddin::

kalu cenggitu tiap2 harilah eazy bermonday... hehe =)