Thursday, December 3, 2009

AYAH: not.ready.for.goodbye~

When I am down and, oh my soul, so weary;
When troubles come and my heart burdened be;

Then, I am still and wait here in the silence,

Until you come and sit awhile with me...

You raise me up, so I can stand on mountains;

You raise me up, to walk on stormy seas;

I am strong, when I am on your shoulders;

You raise me up: To more than I can be...


.bunda dan ayahnda.

28 November 2008
pukul 5 petang, ayah dimasukkan ke wad Hospital Tapah. ayah batuk-batuk dan 5 hari tak dapat tidur langsung. tak pejam langsung. mak berkeras bawak ayah check up lagi kat hospital Tapah. yelah, dah pergi other hospital and clinics time kita spend a week kat bangi tu, doktor cuma cakap ayah batuk biasa. ayah sedapkan hati angah, ayah cakap, duduk hospital cuma nak check-up keseluruhan. ok.

29 November 2008
ayah dikuarantin. saspek Tibi (batuk kering). ayah kena pakai mask. kesian ayah, duduk kat penghujung wad yang panjang itu. hmm.. petang tu, dapat result check-up. negative. ayah tak kena tibi. tapi mungkin jangkitan kuman pada paru-paru. ok. ayah pindah ke bilik lain. ada 3 katil kat situ. ayah paling muda. 47 tahun. lagi 2 org, pakcik yg dah berumur senja. angah dgn mak gilir2 teman ayah. luckily time tu angah tengah cuti sem. hmm.. angah teman ayah malam tu. angah bawak lappy, main game tetris dgn ayah. ayah ingat tak,, nurse on duty bising2 marah. haha. angah tutup lappy.. then agak2 nurse bengis tu dah tak round2, angah sambung main lagi tetris dgn ayah.. huhu.. time ni ayah tak dapat tidur lagi. kesian ayah. kena cucuk2, masuk wire sini sana, makan2 ubat tapi langsung tak dapat pejam mata.. last2, angah pulak yang lena tidur dlm wad.. hehe..

30 November 2008
result x-ray paru2 ayah shows yang paru2 ayah dah rosak teruk. doc tu celupar je mulut kan cakap ayah ni penghisap rokok tegar. hello!! ayah angah ni tak pernah sentuh rokok langsung tau! tak pernah mensedut walaupun sesedut. oh.. terus doc tu diam. dan dia cakap, paru2 ayah kena infection. hari ni jugak ramai saudara2 yang datang melawat. angah tahu, ayah tak suka keadaan macam ni kan. yela, bagi ayah, ayah cuma batuk biasa je. susah2 je nenek, atok, nak datang dari bangi ke tapah jenguk ayah. angah nampak ayah tahan sebak dan air mata ayah bergenang bila mak long pegang ubun2 ayah sambil baca al-fatihah. lepas mak long balik, datang lagi ramai kawan-kawan ayah. ayah nampak letih, lemah, tapi ayah tetap mesra berborak bersembang dgn diorang. ayah makan mesti nak bersuap. huu.. manjanya ayah angah ni.. malam tu, mcm biasa, turn angah jaga ayah. Alhamdulillah, ayah dapat tidur. lena. siap berdengkur lagi. syukur. angah tak tidur mlm tu sbb anak pakcik sebelah tu macam tak waras je pandang2 jeling2.. lalalalala~

01Disember2008
keadaan ayah tak bnyk berubah. tetap sama. hari ni datang lagi ramai kawan-kawan ayah. ada yang bawak air jampi tu, air jampi ni, air baca tu, air baca ni. ada yang cakap ayah kena santau. ada yang cakap kena ilmu. ada yang bwk ustaz, ada yg bwk bomoh. ohh.. angah tetap lebih percaya kepada pak doktor. tapi tetap, kena cari alternatif rawatan lain juga. apa yg penting, usaha dan yang paling penting, semua tu berlandaskan agama.

02Disember2008
good morning ayah. angah cium pipi ayah, dahi ayah. pagi tu doktor dtg. tgk rekod kesihatan ayah. angah tanya doc, apa progress ayah. doc cakap, after tgk keputusan, doc nak buat check-up lanjutan lagi sebab doc saspek mungkin cancer. lung cancer. Ya Allah. walaupun ada perkataan 'mungkin' kat baris ayat doc itu, tapi tetap mensentapkan jiwa. hari ni, angah jaga ayah tengahari sampai petang. sebab mak cakap malam ni mak nak teman ayah. ayah minum susu HL, sambil angah bacakan paper untuk ayah. hari tu berita pasal harga minyak turun seposen pd 3 disember. ayah cakap kat angah, 'tak sempatlah ayah merasa harga minyak turun'. angah time tu takde respon, angah teruskan je baca paper.

nurse datang nak ambil darah ayah. cucuk kat tgn, tak dapat. cucuk kat lengan tak dapat. last2 cucuk kat kaki baru dapat. then doc cakap 3 disember doc nak transfer ayah ke hospital Ipoh sbb ada pakar kat sana. ok.

03Disember 2008
angah balik rumah. janggal rasanya tidur kat rumah. yelah, dah 4 mlm angah tidur kat wad teman ayah. angah balik rumah layan novel. ohh, meleleh-leleh air mata. lebih kurang pukul 2.40am mak call. mak cakap, datang sekarang, tgk ayah. menggeletar kaki angah drive ke hospital. pukul 3am angah sampai hospital. angah nampak ayah. ayah terbaring. tiub dan wayar berselirat sana sini. dari mulut, hidung, tangan, dada. doc jolok tiub dalam mulut ayah. pam. keluar darah. merah, cair dan banyak. baju t-shirt kuning ayah dah bertompok-tompok merah dah. angah telefon semua orang. cakap ayah tenat. angah takut. ambulans dah siap nak hantar ayah ke hospital Ipoh. tapi, doc tu cakap, 'kita bertaruh dgn masa. kalau kita hantar ke Ipoh, 5 minit lagi, sy jamin ambulan akan patah balik, your dad dah tak ada. ok. kita disini akan cuba sedaya yang boleh. your dad suffering lung cancer'. Ya Allah. bertambah lemah longlai lutut ni. angah tenung mak.

berulang kali mak baca yasin untuk ayah. angah peluk mak. angah cakap dgn mak angah takut. angah call kerol ngan erin. tak berjawab. tak sedar langsung call. then, kwn ayah dtg. dia tlg pergi rumah fetch budak 2 org tu. along pulak on the way dari rawang balik tapah.

jam kat dinding menunjuk ke angka 5.15am. doc panggil angah kat kaunter. doc mintak ic angah. angah cakap ada tertinggal kat dlm kereta. doc tu suruh angah ambik. angah tanya kenapa. sebaris ayat ni keluar dari mulut doc itu. angah tak mungkin akan lupa... 'actually your dad had passed away at 5.10am, go and tell your mom, I just cant tell her directly, afraid that she'll shocked terribly'. ohhhhh... angah freeze on the spot! angah jalan kearah mak. time tu mak tgh duduk baca yasin kat tepi telinga ayah. angah peluk mak. angah cakap kat mak 'mak, angah tak sempat mintak maaf kat ayah pun. doc cakap ayah dah tak ada. '. mak diam sekejap. pastu jawab, ' tak apa, ayah dah maafkan angah. ayah dah maafkan kita semua'. angah tenung ayah. angah sedih lah ayah... tapi yang pasti angah tahu mak sejuta kali lagi sedih.

adik2 pun sampai. angah teremo. marah2 diorang kenapa tak jawab call. angah pukul si kerol. angah just cakap, 'ayah dah tak ada dah tau tak'.. dengan saki baki keupayaan dan kewarasan yang ada, angah call semua. just with a short kata, 'ni angah, ayah dah tak ada'.

angah dan mak pergi surau hospital. kami solat subuh. jiwa kosong. angah pandang mak. mak pandang angah. kemudian pack semua barang ayah. bawa pulang ke rumah. mak cakap kat angah, ayah sempat mengucap kalimah syahadah. lancar. kuat. jelas. dekat 10 kali sebelum ubat yang doc cucuk membuatkan ayah tidur dan terus tidur hinggalah sekarang.

kalau ada yang bertanya tentang urusan pengkebumian, angah mmg tak tahu apa2 langsung. Alhamdulillah, semua urusan dipermudahkan. Sijil mati, perihal hospital, mandi jenazah, kafan, solat jenazah, semua dipermudahkan. sblm pukul 9am, semua dah selesai. seminggu sebelum ayah pergi, ayah sempat cakap kat kami yang jika apa2 berlaku, ayah nak disemadikan di Bangi. hajat terakhir ayah dipenuhi. kami bergerak dari Tapah ke Bangi. 9 kereta semuanya. angah dan kerol naik kereta peronda polis depan sekali. tunjuk arah. alhamdulillah, perjalanan lancar. kami dieskot. tak ada satu traffic light pun yang kena berhenti. kat tol pun jalan je. ada polis traffic kawal laluan jalan. terima kasih atas kerjasama dari polis Tapah, Bangi, Kajang dan Sepang.


ayah.. ayah mesti dengar kan angah baca yasin sambil tersedu-sedan kat sebelah ayah. ayah mesti sedar kan kitorang semua bergilir2 kucup dahi ayah yang sejuk tu. sedaya-upaya angah tahan air mata ni dari jatuh, sebab teringat kata ustaz, jenazah akan terseksa kalau air mata kita menitis padanya. angah tarik nafas dalam2, angah cium dahi ayah. angah ikut sekali teman ayah ke kuburan. alhamdulillah, cuaca bagus hari tu. mereka letak ayah di dalam liang lahad. angah perhati dari tepi lahad, sampailah siap terkambus. pastu angah ikut imam baca talkin. masa ni angah rasa kosong sangat2. ayah angah dah dalam tanah? dah kena timbus? ayah angah dah tak ada? angah rasa macam mimpi. sekejap sangat. sangat-sangat.


Tanggal 03 Disember 2009,,

Terasa bosan duduk menghitung hari. Genap setahun sudah ayah pergi meninggalkan angah. ayah tahu tak, kawan2 angah pernah perli angah sebab angah ni dah besar2 pun peluk cium ayah erat2 depan2 orang. eh, angah kan sayang ayah. tapi sekarang, hanya kenangan yang tinggal. tak ada lagi peluk cium ayah, tak ada lagi suara ayah yang romantik panggil angah 'sayang', tak ada lagi Good Morning msg dari ayah. tak ada lagi bunyi dengkuran ayah. ayah, ayah ingat tak, angah selalu kena jadi tukang cabut uban dgn tukang potong kuku jari & kaki ayah.. huuu.. angah rindu itu..

last pic of ayah dgn T-shirt kuning itu.
beberapa jam sebelum ayah pergi.
bantal2 ayah mengubat kerinduan hati.

ayah,
angah not ready for the goodbye
not ready for the end
not ready for this reality
angah not ready for this life
one without you in it
maybe someone else's
anyone else's
tapi bukan ayah
never ever ayah
angah masih butuh ayah

tapi angah tahu
this strange feeling inside
membuatkan angah lebih kuat
kuat untuk belajar menerima
terima hakikat
ayah angah telah tiada
dan itu yang tersurat
angah perlu KUAT!

angah sayang ayah
angah rindu ayah
sangat-sangat
ayah tahu itu kan?

ayah dah terima warkah2 angah?


(Letter to Heaven Part 3)
(Letter to Heaven Part 2)
(Letter to Heaven Part 1)

ok ayah, angah tewas. angah menangis.

haippp.. azmila anak ayah kuat.
tak boleh sememeh2 gembeng2 tawu!

Al-fatihah buat ayahnda,,
Hj Azman Hj Burhanudin
(28Jun1961-03Dis2008)

48 comments:

mier@merr said...

al-fatihah~~

semoga ayah milla ditempatkan dikalangan mereka yg soleh...

Enche' Epu said...

Al-Fatihah..

.millalara. said...

mier@merr::

alfatihah.. thanx darl~

.millalara. said...

Enche' Epu::

untuk abah kamu juga..

saypOOL rafhtello said...

touching.

fiD said...

al-fatihah. akak anak yg soleh, kena slalu ingat dia k.

Jard The Great said...

seram sejuk aku bc entri neh.. huhuhu.. al-fatihah buat ayahmu

siggplus said...

:`(

alfatihah.

orang yang kita sayang, senang je tuhan nak ambik balik. sekelip mata.

aku ada terbaca, 100 hari sebelum orang tu meninggal, dosa2 kita dengan dia diampunkan kalau kita mintak maaf dekat dia. n i assume kau ada mintak maaf time raya

be strong k

aien~s corner said...

sabo ye.. mila syg angah.. tuhan lg syg angah tw.. byk kn doa utk dia.. k =)

Hisham said...

salam takziah dri sy yg daif ni...u tabah k..u jg diri ..alfatihah..

.millalara. said...

saypOOL rafhtello::

hmmm (-_-)

.millalara. said...

fiD::

thanx bro.. insyaAllah.. selalu :)

.millalara. said...

Jard The Great::

aircond tlebey kuatkah? huuuuu... :)

.millalara. said...

siggplus::

yup.. sekelip mata kan..

owh, thanx 4 da new info.. Alhamdulillah, rasanya ada.. :)

.millalara. said...

aien~s corner::

insyaAllah.. :)

.millalara. said...

Hisham::

yupp.. tryin to try to be kuat ohh :)
thanx ya :)

cheqna said...

alfatihah..

semoga arwah tenang disana..

be strong...

ahmad said...

AL-FATIHAH....

cik EPAL said...

al fatihah~

be strong ;)

YobSumo said...

Al-Fatihah.

:)

nursarah87 said...

syahdunya diz story..bergenang airmataku...


muga Allahyarham ditempatkan di kalangan solihin..Amin.

Mimie.Candy Cane said...

i was crying..so hard to be you that moment..

be strong ya..

al fatihah ,

penaberkala said...

salam ziarah cik milla
takziah ye.al-fatihah buat arwah
hanya org yg alami je dapat rasakan kesedihan ni
perit kan?
semoga kepada yg lain akan bersedia utk menghadapinya
manfaatkan masa yg ada bersama org tersayang

hans said...

aku jumpa link ni dkt Yub Sumo
aku ucap takziah lah untuk ko
banyak2 bersabar
al-fatihah

seroja jingga said...

salam
thnks kat yobsume
tak tahan dh airmata ni..
alfatihah untuk ayah tercinta..

kamu harus terus kuat dik

salam
seroja jingga

enuLwanie said...

sy pun bca link ni dari yobsumo.
salam takziah utk awk.

kalau sy ditempat awk, sy x mungkin setabah awk!

moga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang beriman.
amin!

SuFy said...

salam, 1st time dtg blog ni..so sweet, sebak baca..luahan yg jujur ikhlas dr seorang anak..teruskn, smg rohnya dicucuri rahmat..moga kamu jg terus tabah..:)

iyllienaz said...

salam takziah..be tough girl..actually sy pon agak terkilan semalam sbb xdpt tatap n cium atuk saya buat kali terakhir..tapi bersyukur sbb after solat jumaat smua jemaah turut solat jenazah utk arwah..lepas tu terus dikebumikan..saya smpai umh dlm kol 3..bile dah smpai, smua dah settle..mmg sedih..be strong ya??

chokio_nia said...

al-Fatihah ntok arwah..hope ko kuat..=)

sI tEDI said...

salam kenal..

terjun dr blog yobsumo..

Al-Fatihah untuk ayah tercinta!

Masy said...

alfatihah..

akak xde pon pic dgn abah akak mcm tu hukhuk

izzahfarhana said...

takziah mila walau dh lmbat.Al fatihah utk ayah kmu

anwaruddin said...

al-fatihah,

kuatkan semangat ye,

BuLaN iTu aKu said...

al-fatihah..
Allah lebih sayangkan nya

.millalara. said...

cheqna,, ahmad,, cik EPAL,, YobSumo::

thanx darl~ al-fatihah :)

.millalara. said...

nursarah87::

amin :)

Mimie.Candy Cane::

insyaAllah, KUAT :)

.millalara. said...

penaberkala::

yup.. perit yg tak tertanggung.. semoga kita semua menghargai insan2 tersyg yg masih ada dgn kita :)

.millalara. said...

hans,, seroja jingga,, enuLwanie::

thanx amat.. insyaAllah,, tryin to bertabah dan bersabar.. amin~

untuk YobSumo,, :)

.millalara. said...

SuFy::

thanx.. ini luahan seorg anak yg merindukan ayahnya sungguh2 :)

.millalara. said...

iyllienaz::

thanx darl.. takziah buat atuk kamu juga.. alhamdulillah,, pergi pd hari jumaat yg mulia,, dsmbhygkan jemaah after solat jumaat.. syukur :)
al-fatihah buat atuk kamu juga..

.millalara. said...

chokio_nia,,sI tEDI::

thanx ya.. al-fatihah..

untuk YobSumo lagi,, :)

.millalara. said...

Masy::

hmm kak.. kngn bersama tu lg bermakna kan.. :)

.millalara. said...

izzahfarhana,, anwaruddin,, BuLaN iTu aKu::

thanx darls~ al-fatihah..

joegrimjow said...

alfatihah
kena jadi kuat macam badang
baru ayah senyum disana

.millalara. said...

joegrimjow::

badang=kamu?
huu~ :)
al-fatihah buat abah kamu juga..

Noorlaila Mohamed Nor said...

i lost my mom 11 yrs ago
be strong!
mereka melihat kita dari sana
dengan doa restu yg tak ternilai

.millalara. said...

Noorlaila Mohamed Nor::

thanx darl..
yup.. kamu juga..
harus kuat :)

lya.nana said...

First time buka ur blog,n i tertarik dgn this entry..
takziah dear..
what to say,sedih+menangis bila baca ur entry..
kuatkan semangat...doa kamu lebih berbahagia untuk dia..