Monday, December 7, 2009

breast.milk~

amaran awal: entri ini dikarang dgn penuh sifat kewanitaan ohh

hye3.. nama saya Muhil Hakimi. pd suatu hari, saya sakit mata. sehingga tiadalah boleh saya membukanya ohh.. berketul2 objek kuning2 melekit2 kat mata saya.. saya sungguh malu juga..

lantas,, mama, tok uda & kak bibik telah mempegang saya dengan rakusnya. saya menjerit2 terlolong2 namun tiada siapa yang memperdulikan saya. tiba2, terasa cairan menitis2 ke dalam mata saya. panas rasanya. apakah cairan itu? haaaa.. itu yang saya nak tahu..

Eh, tadi saya cakap saya sakit kan? haaa.. sekarang tak lagi ohh.. Cairan itu sepertinya telah membaikpulih mata saya. saya amat suka kerana mata saya tiada bengkak lagi. dan cairan itu adalah susu nenen. saya terdengar mama meminta susu nenen dari org lain. ini membuatkan saya berfikir sejenak. selama ini, rupanya saya minum susu mama lembu, dan bukan susu mama saya. ini membuatkan saya sedih sedikit. tapi, oleh sebab mata saya sudah baik, saya gembira semula. sekian, cerita saya.. bye3

heeee~
itu alkesah kimi si puteh yg nottie2 manja..
pernah tak dengar orang tua2 bilang : sakit mata, obatnya susu ibu :) Alhamdulillah, baby kimi yang kena sakit mata dan beransur baik after dititikkan itu susu pd matanya.. penat jugak lah buat kerahan otak mempikir siapalah yang ada susu bdn sbb mama dia dah takde susu bdn dah.. so, konklusinya, target ditarget, then ketuk rumah makcik sblh rumah,, 'tok.. tok.. tok.. assalamualaikum.. makcik, mak mintak susu makcik!'.. dan makcik itu pun memberi dgn sepenuh hati.. hahaha.. apakah?


:: kebaikan thdp PEMBERI & PENERIMA breast milk ::

  • Mudah. dlm erti kata,, anytime, anywhere ohh.. tak perlu bancuh2, air panas bagai2.. tak perlulah sorong botol susu dan mempenuhkan beg. dan yg paling penting, takkan ada risiko tertinggal2 okeh.. (haaa, pernah ke dgr kes ada ibu ttinggal breast? lalalala~ ;p)
  • Erat. si ibu dan baby akan lebih bermesraan dan si baby akan dapat capture aura kehangatan kasih sayang dr si ibu. ini perlu untuk perkembangan emosi si baby okeh.. dia akan rasa lebih disayangi.. wahhh :) so, bila besar nanti, takdelah anak kamu2 nangis2 cari bibik instead of cari ibu dia kan?
  • Jimat& berkhasiat ya.. ingat susu ibu lembu tu murah? susu ibu manusia ni, dah lah tiada ongkos, bnyk pula khasiat yg tak terhengga berbanding susu ibu lembu, ibu kambeng, ibu kucing, ibu kuda, ibu gajah.. terbaek!
  • Mantap.. haaaa.. kpd si ibu, breast feed dapat juga memberi kemantapan kepada 'itu'.. tak perlulah nak kalut2 tambah silikon ke,, tepek daun sireh,, cream bagai2.. lalalala~ renung2kan dan selamat beramal ohh ;p
  • Selamat. dan ini info yg baru milla tahu.. breast feed selama 6 bulan bturut2 selepas kelahiran mampu menunda kdtgn haid.. 98% kehamilan dpt dielakkan.. so that,, ia cara berkesan merancang family ohh.. haaaa.. takdelah setaun sampai 2 baby kan.. 1 awal tahun, 1 akhir tahun.. sungguh kilang memproses! lalalalala~

p/s: haha.. cakap macam dah ada pengalaman kan? no..no..no.. pengalaman sifar okeh! ;)



60 comments:

joegrimjow said...

wlpon plan nak komen pasal gambar atas
tertengok kambing ni
abes lupe
;)

mier@merr said...

wah...fakta best... :)

tlg cubit pipi dak yg sket mata tu..hehe

moment said...

xpnh dgr plak petua ni.. huhu
bagus2..

Jard The Great said...

erkk..... susu kmbing camtuh ke??

.millalara. said...

joegrimjow::

haippp! ni sesi pembelajaran.. xpe.. hehe ;p

.millalara. said...

mier@merr::

hehe.. best ;)
bkan stakat cubit,, geget pon buleh.. huuu~

.millalara. said...

moment::

sama.. mila pon baru jugak tau.. :)

.millalara. said...

Jard The Great::

yupp. begitulah.. nak try perah pon buleh ohh.. jom,, pegi broga!

DilOt said...

la ye ke...dilot 1st time dengar..

Hisham said...

salam...x ternilai betape hebatnye susu ibu ni...mcm2 faedah ade..yg mane sumenye mmbawa kebaikkan...tk cre...

Sharinginfoz said...

cian kat mata dia.. bosan2 singgah sini

demang said...

informasi berguna
hehe

Mr AzRai MaRCeeL said...

ni petua untuk oarang yang dah ada milk breast jer..yang tak der tu kner usaha lbih skit..

.millalara. said...

DilOt::

yup.. begitulah :)

.millalara. said...

Hisham::

tula.. tp skrg ni,, wanita dah ramai yg bkerjaya.. ramai jugak yg xde masa utk brest feed.. hmmm..

.millalara. said...

Sharinginfoz::

huuu.. elok jugak sakit mata budak nakal ni.. taklah melompat2 24/7.. huuu~

.millalara. said...

demang::

yup.. harus ambil tahu ;)

.millalara. said...

Mr AzRai MaRCeeL::

usaha tangga kejayaan.. tak gitu? huuuu~ ;)

iyllienaz said...

hmm..khasiat sungguh susu ibu ni..haha..da besar ni teringin jugak nk minum..

Fatt Chin Choy said...

kalau br kawen blh dpat tak susu bini?

wakaka

saypOOL rafhtello said...

sape perahakn susu makcik tu..dia dah kawen lom..hahaha

aien~s corner said...

cm tu ke?

penaberkala said...

byk kan khasiat susu ibu
tp skang rmai ibu bg susu tepung je kat anak2, zaman moden katakan!
mungkin sbb bekerjaya

hans said...

fuh
ingat ker penderaan kanak2 tadi
rupa2 nak ubat mata
haha

BuLaN iTu aKu said...

kalau kite yang besau2 ni sakit mata macam mana? heheheheh

izzahfarhana said...

yeh susu ibu mmg sangat bagus.jgn lupa beri susu badan utk anak mila nanti tau.ekeke =D

SuFy said...

eheheh, setujuuu....da byk kali kaka sy wat camtuh..nasib bek kter xde air syusyuu lg kan..ehee...pix paling bawah tu paling mantap..:p

p/s: da add link..*winks

anwaruddin said...

hahaha! comel je itu budak, baru tau ooh kalau skt mate ubat nye susu gantung, huhu,

aduka said...

sy ade experience psl saket mata ni.. yupp.. mmg guna breast milk pn.. mmg mujarab.. hahaha

faqiha said...

WAH BAIK NYe makcik tu :DD

seroja jingga said...

ni petua yang bgus ni ..salam singgah!

e p i x ____ said...

tak penah pon dgr tips ni.huhu :)

.millalara. said...

iyllienaz::

hehe.. jom cari ibu susuan jom! lalalalaala~

.millalara. said...

Fatt Chin Choy::

haiyokk pakchek.. itu pon nak kna ajar ka? silalah sila menjalani proses pembuatan anak dulu ye.. lalalala~

.millalara. said...

saypOOL rafhtello::

hahahaha.. sengal ohh soklan.. makcik tu memperah sendirik la.. kalau mintak tlg,, mungkin akan ditolong memperah kot.. *wink~

.millalara. said...

aien~s corner::

ye.. camtula.. :)

.millalara. said...

penaberkala::

yupp.. setuju.. ibu2 skrg ni da tak ramai pilih jd suri rumah tangga spnuh masa.. major wanita dah bekerja..

.millalara. said...

hans::

huuu~~ gaya rakus bg obat mata itu.. ;)

.millalara. said...

BuLaN iTu aKu::

heeeee... ni kna cipta eyemo versi susu cap gantong ni.. xpun kite leh bukak kaunter perkhidmatan susu utk pesakit mata.. lalalalala~ ;p

.millalara. said...

izzahfarhana::

heeeeeeeee.. indeks smgt nak mnjadi ibu dah melonjak2 ohh! haha.. sengall ja... calon pon tarak da.. ;p

.millalara. said...

SuFy::

heee.. nnti bila sampai masanya bolehla kite menderma plak kan.. lalalala~ *winkss

.millalara. said...

anwaruddin::

heee.. itu budak nakal ya amat! bagus2.. kalau anak sakit mata nnti,, sila cari susu cap gantung ye ;)

.millalara. said...

aduka::

huuu.. experience diri sndiri ke? time kecik2 ke time besau2 ni? huuu~ share2.. ;p

.millalara. said...

faqiha::

hehe.. sedekah mensedekah kan amalan mulia :)

.millalara. said...

seroja jingga::

yup.. tak perlu berhabis g beli ubat mata ;)

.millalara. said...

e p i x ____::

tu da gtawu dah.. :)

anaklaut said...

salam....


bro.. joegrimjow, saya pun lupa nak komen apa..sma dengan bro.hhee

joegrimjow said...

ermm
update?
heee

Enche' Epu said...

"sedapnye..chu...chu"

hahaha..sudah melekat kat memori sempitku ohh

pencubit said...

sakit mata ni.
;)

YobSumo said...

tak pernah tahu pulak kegunaan lain susu ibu seperti itu.

ya, susu ibu terbaik!

nursarah87 said...

haa,cam kempen susu ibu kot..

░♥si lampu neon♥░ said...

waa hebatnye kuasa breast milk hehe

.millalara. said...

anaklaut::

haishhhh~~~ tgk apa la tu kan? hehe~

.millalara. said...

joegrimjow::

heeeee ;)

.millalara. said...

Enche' Epu::

lalalalala~~~~ ayat exclusive bunda ohh ;p

.millalara. said...

pencubit::

sakit mata? silalah cr susu cap gantung di farmasi brhmpiran? gegegege~

.millalara. said...

YobSumo::

yup.. silalah tahu.. ia terbaek ohh!

.millalara. said...

nursarah87::

hehe.. ley jd duta kmnterian wanita neh.. lalalala~

.millalara. said...

░♥si lampu neon♥░::

yup! tepat sekali..