Wednesday, January 20, 2010

topeng~

hai2 anda2.. how's ur day? mine? tidak sebagus anda barangkali. pagi tadi sahaja telah diajukan 1 soalan yg sama di 2 tempat berbeza.. here goes the soalan cepu-cemas itu : 'maaf, CIK ke PUAN?' ok.. DOWN seketika.. am i memang look like mak-mak eh? hooo.. positive2!!! -matured itu bagus- hahaha ;p

***********

'when you wear a mask for so long, u will forgot what lies beneath it'
......V for Vendetta


untuk final sem ni, milla ambil subjek Pengurusan Emosi utk pilihan bebas. 3jam kredit. kecelaruan perasaan kerap hadir dan ianya kadang-kadang uncontrolable ohh.. dan tentunya dapatan dari kuliah ni memang lah sangat2 relevan dan bermanfaat utk kehidupan seharian seorang milla ni haa..

topik perbincangan kuliah semalam dan sebentar tadi berkisar tentang Personaliti & Emosi.. Personaliti berasal dari perkataan Latin, 'Persona' yang membawa maksud Topeng. makna katanya di sini, setiap dari kita lahir dengan memakai topeng yang melahirkan personaliti dan membentuk identiti kita sendiri.

ohhh.. adakah mungkin penggunaan topeng ini menggambarkan kita sebagai seorang yang takut untuk berhadapan dengan realiti? takut untuk menunjukkan the true colours compang-camping diri kita? atau mungkn kecelaruan personaliti melanda?

YA. kita boleh mensarung topeng gembira tersenyum walau dalam hati ni dah berkulat bernanah dengan kesengsaraan dan kepedihan. YA. kita juga mungkin memakai topeng bertabah walau jauh di dalam diri, kita ini sungguh longlai, layu, lemah. YA. kita juga boleh tak sengaja 'tersarung' topeng dan seterusnya menjadikan diri kita begitu sempurna di mata orang lain walaupun atas dasar kehipokritan-macam-bagus.. dan YA, kita boleh juga menempah topeng yang akan membuatkan orang gerun dan takut kepada kita bak kata pepatah pujangga, Muka Cromok, Jiwa Tomok.. haha ;)

walau pada pandangan orang lain, kita bagus, kitalah sang dewa berkepak putih yang membawa sinar damai ke serata alam, TAPI, pasti, akan ada sekelumit perasaan tidak sedap akan menular dek kerana hidup bertopeng yang penuh kepura-puraan ini. sampai terkadang, kita jadi lupa, siapakah kita yang sebenar tanpa topeng yang selama ini mentutup ketidakbagusan yang ada pada diri.

YA. bertopeng itu PERLU dalam beberapa situasi. Agama yang murni juga mengajar kita untuk tidak membuka aib orang lain dan juga membuka pekung di dada. selagimana kita bertopeng untuk kesejahteraan dan keharmonian, ianya pasti akan indah2 sahaja.


***********


Evey Hammond: Who...who are you?


V: Who? Who is but the form following the function of what. And what I am, is a man in a mask.

Evey Hammond: I can see that.

V: Of course you can. I'm not questioning your powers of observation, I'm merely remarking on the paradox of asking a masked man who he is.

....quotes from movie V for Vendetta





p/s: sdg membaca buku tulisan Dato' Dr Fadzilah Kamsah, 'Psikologi Cinta'.. dan ini dilakukan demi tuntutan menyiapkan presentation bertajuk 'Emosi Cinta'.. wahhhhh ;) menselami buku ini untuk mengingat kembali apa itu cinta. lupa sudah. hahaha.. ;)

54 comments:

nAD said...

i luv movie V for Vendetta...

hehe

brsaba CIK!

cik EPAL said...

Muka Cromok, Jiwa Tomok.?? yeke?? :D

{lumut} said...

walaupun xde tmpt yg jua topeng tuh..tp hampir semua org ade bukan?

{lumut} said...

walaupun xde tmpt yg jua topeng tuh..tp hampir semua org ade bukan?

cokelat lover said...

owh..btul tu milla..kdg2 kte ni hdup dlm hipokrit jer..huhu

sI tEDI said...

aku kalau marah. x pandai nak sorok!

ini q i L L said...

takot tgk patong vendetta tu. terlebih ikhlas lak snyum nye. ;p

fizranier said...

perghh..subjek pengurusan emosi tuh..hebat..huhu

Enche' Epu said...

haha V..ayat2 mmg bes..hehe..

Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a bygone vexation stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition! The only verdict is vengeance; a vendetta held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it's my very good honour to meet you and you may call me V.

- by V to Evey

DeVoTeD LiLy said...

benci betol ngn manusia y dok sarung topeng ke-hipokritan-mcm-bagus tu..

salam kenal~~

iyllienaz said...

yang..i pon da lupe ape tu cinta..haha

kawie2020 said...

muka cromok, jiwa tomok... best quote tu... hehehehhehe

Kapten Luffy said...

maknanya semua org bertopeng ler kan
hmmmm

oranglidi said...

ha, wa pun minat cite v for vendapantah tu.

betul la tu. topeng. tak habis2 bertopeng.

rda hot said...

I cepat marah. Sebab I kurang sabar. Then, muka berkerut2. Tak pandai sorok.

oranglidi said...

"SEPERTI AWAN, BILA DIGENCARKAN, KOTA-KOTA WAP BERUBAH MENJADI HUJAN. KAN?"
-reply komen lu yang kat blog wa.

Dak Wan said...

Sewaktu kecil kita ada hero kita... kita berangan kuat macam HULK. Terbang macam SUPERMAN. Tangkas macam BATMAN. Segala sesuatu pon kita tiru macam mereka. Sayangnya bila besar kita dah takder hero untuk dirujuk. So kita akan guna topeng untuk menutup kekurangan kita.

fitriah said...

v for vendetta tu cite ape syg?? best?

penaberkala said...

quote tu cam best je baca,haha
tp tiba ada tomok

Pocket said...

lelaki tetiap ari taruk topeng,
kalau tak .. tidak lah kat ofis garang cam singa, tp bila sms ngan awek..

'cayang dah makan? abang cakit pewut la :('

ngan icon yg tak buleh tahan comel nyer :) hehehehe

v for vendetta? cuma ingat dia masuk tv station n buat kacau situ.. the ending? couldnot remember <:o

carik DVD lah

joegrimjow said...

ingat nak buat review pasal zack
hehe

erkk
ley la kongsi ilmu dalam buku tu nanti ek
psikologi cinta?

ahmad said...

aku pun suka movie tu...hehehe....tak boring2 layan..hehehe

Sharinginfoz said...

jangan pakai topeng... pakai mask untuk cantikkan muka ok...

Macam Mana Nak Dapat Kepercayaan???

Thanks My Son

Masy said...

ape ni kutuk tomok hahahhahahh

saypOOL rafhtello said...

ni la diri milla..xpayah nak jadi oeg lain..nmpk matured lagi la bagus..

hisham said...

xmo la topeng2 ni...cam menipu jer...hehe

.millalara. said...

nAD::

yaaaa.. CIK like! tapi kalau tgk tanpa subtitle,, pening juga ohh..

.millalara. said...

cik EPAL::

hehehe.. iyolah ;)

.millalara. said...

{lumut}::

ya. setiap orang ada identiti tersembunyi tersendiri ;)

.millalara. said...

cokelat lover ::

kadang2 takpe.. jgn selalu2.. huuu~

.millalara. said...

sI tEDI::

sama ohh!

.millalara. said...

ini q i L L::

huuuu... terlebih pun salah kan? terkurang lagi lah salah.. ;)

.millalara. said...

fizranier::

huu.. sesuai dgn jiwa yg selalu emo ni haaa.. ;)

.millalara. said...

Enche' Epu::

Voilaaa! huu.. hebat sampai tak tercapai dek akal kan.. ;)

.millalara. said...

DeVoTeD LiLy::

betul3...

kenal2 jugaaa :)

.millalara. said...

iyllienaz::

huu.. kesian kan kita ni yang? ;p

.millalara. said...

kawie2020::

hehehe.. seperti kawie kah? ;p

.millalara. said...

Kapten Luffy::

ahaa.. topeng stephen chow pon ada :)

.millalara. said...

oranglidi::

vendapantah tu mmg tebaik ohh... banyak sentap2.. :)

.millalara. said...

rda hot::

same goes here darl.. mmg tak pandai nak sorok..

.millalara. said...

oranglidi lagi::

hujan yg turun bagaikan mutiara.. haha.. tetiba~ ;p

.millalara. said...

Dak Wan::

ohhh Dak Wan... sungguh terkesan ayat kamu.. i loikeeeee! ;)

.millalara. said...

fitriah ::

best.. kesah freedom fighter.. vocab superb sampai tak faham.. huuu~

oranglidi said...

cis. macamna lu bold kan nama tu?

.millalara. said...

penaberkala::

huuu.. nak glemerkan lagik si tomok tu haa ;p

.millalara. said...

Pocket ::

heeee... aloh2 tomelnyeeee kumen pocket! hahha.. mesti penuh pengalaman ni kan.. huuu :)

g Youtube je.. ada.. tp kan pocket,, vocab dia superb power.. ada gak yg tak terfaham. pakai agak2 je.. huuu~

.millalara. said...

joegrimjow::

heeeee... psycho chenta membuatkanku terbang2 ohhh..

.millalara. said...

ahmad::

betul3 :)

.millalara. said...

Sharinginfoz::

tak reti wanita2 sgt ni... rimas. hehe ;p

.millalara. said...

Masy::

erk.. akak minat tomok ke? bukan rock kapak je ke? huu~

.millalara. said...

saypOOL rafhtello ::

ya.. baik :) sungguh terkesan di hati..

.millalara. said...

hisham::

yes. say no :)
tp kadangkala terpaksa disarung ohh..

.millalara. said...

orang lidi lagi-lagi ::

heeee.. mandrem saja.. cis.. kedekutnya daku! haha ;p

░♥si lampu neon♥░ said...

aku suke pakai topeng..aku hipokrit