Tuesday, July 7, 2009

murtabak.megi~

haiyok3... malam tadi merembes lagi air liur dalam mimpi... macamana ntah boleh termimpikan diri sendiri tertransform menjadi chef chantek yang sedang menggoreng murtabak megi di dapur yang serba indah.. haishhhhhhhh....


.:: lakaran ilham chef milla ::.

bahan-bahan

1 bungkus megi (paling mantap perisa kari)
air panas
2-3 biji telur
sedikit minyak (utk menggoreng)
cili padi & bawang besar dihiris (ini utk penambah rasa)

cara-cara

  1. rendam megi dalam air panas sehingga megi tersebut mengembang dengan gebunya
  2. toskan megi tersebut
  3. pecahkan telur dan masukkan dalam bekas. kemudian masukkan perencah kari megi tersebut dalam adunan telur tadi. (masukkan 3/4 shj. kalau semua nnti masin). kemudian masukkan sekali cili yang telah dipotong dan hirisan bawang. gaul sebati.
  4. celupkan megi yang telah ditos tadi ke dalam adunan telur.
  5. campak ke dalam kuali mengikut saiz yg anda kehendaki (sila jangan lupa panaskan minyak terlebih dahulu)
  6. apabila telah berwarna kuning keemasan,, bolehlah diangkat.
  7. siap dihidang. (lagi sedap dihidang bersama sos cili)
  8. YEAY!


resepi ini juga selamat dimasak di dalam rice cooker.. (like i do bila kat hostel) ;p

SELAMAT MENCHOBA!!



p/s:: bengang.. bengang.. bengang.. xpe,, hari ni hari kamu.. saya redha.. saya kan kuat dan baik hati dan tak berhati kejam dan selfish macam kamu!





22 comments:

  1. sedap2..tapi kan..nak lagi best..
    tambah telur tu jadi 8 bijik untuk sebungkus megi..
    letak serbuk kari satu bungkus..
    baru ngam..hehehe
    laen orang laen resepi..coba jangan x coba
    jap2..nape p/s tu pasrah dan rela je bunyinye..ish3..

    p/s: da tgk template baru? hahaha..tuko lagi

    ReplyDelete
  2. meggie mmg sdp evn xlapar pn
    heee

    ReplyDelete
  3. xpenah wat,,penah la tgk org wat,,tp mmh lum pernah try...boleh la pasni try...balik2 magie biase je...

    ReplyDelete
  4. owh favourite ku murtabak megi!
    sedap2!
    =)

    ReplyDelete
  5. cube la try magie karipap pulak..cicah durian..kalo tempoyak lagi sedap..hehe

    ReplyDelete
  6. hahaha.. rmping sgt pinggang tuh..
    =P

    ReplyDelete
  7. uiks bnyk tu telur...xpenah try tp nmpk sdp...waaa skali lg perut ku lapa~~:(

    siap mimpi lg ek...perghh ganas ko milla...hehe

    nk try...xpe2...aku cuba msk nnti~ klau nk ltk sayo bleh x milla?

    ReplyDelete
  8. wargh..
    da jadik mcm roti salai da nieyh..

    ReplyDelete
  9. ﺧﻴﺮﺃﻟﺪﻳﻦ::

    pehhh.. kolestrol2.. hahaha... tp kamu nggak gumuk3 juga.. haishhh.. musykil2~~

    a'ah.. p/s tu pasrah. sy kan budak baik! heee~~

    akan ku terJah huyung-hayang nnti..

    ReplyDelete
  10. q i L L ::

    yup... sedap dan MURAH.. hehe

    ReplyDelete
  11. DilOt ::

    ye.. sila2... kompem cair air liur.. huuu~

    ReplyDelete
  12. tayn ::

    haishh.. xgtawu.. kalu x,, dinner dulu buleh add on murtabak megi.. hahaha~

    ReplyDelete
  13. ♥chentaMAYA™::

    sila2... kompem meleleh~~

    ReplyDelete
  14. suMee::

    maksud sumee,, karipap inti megi ye?? huu.. mcm menarik.. tp yg cecah derian tu mcm xbley bla je.. hehehe

    ReplyDelete
  15. aduka::

    ilusi optik dlm mimpi.. hehehe ~

    ReplyDelete
  16. sha89::

    xdenye banyak.. stakat 2-3 bijik telur.. ayam sekali bertelur pon bnyk2 kan.. hahaha ;p

    bereh aje.. tmbh sayur.. megi yg org kata x berkhasiat,, terus jd berkhasiat.. hehehe~

    ReplyDelete
  17. Muhammad Khairul Arif ::

    huuu~ roti salai nipis sgt... hmm,, wondering.. roti salai? mcm yummy je.. hahaha~

    ReplyDelete
  18. wahh.tengkiu for de secret recipe...;)

    ReplyDelete
  19. 1st time dgr murtabak meggi.. haha

    ReplyDelete
  20. dude::

    wohoho... tengkiyu diterima =)

    ReplyDelete

silalah sila... silakan :)